KEKSI S CIMETOM

- 125 g maslaca
- 210 g brašna
- 50 gr šećera u prahu
- 1 jaje
- 1žumanjak
- vanil šećer (cimet ili korica limuna)
- malo praška za pecivo
- malo kakaa
Tijesto ostaviti u frižider da se stegne malo radi lakšeg oblikovanja.
Razvaljati potom na debljinu oko 3 mm i vaditi oblike po želji.
Redati u pleh obložen pek papirom i peci na 200 C vrlo kratko.
Pečene keksice posuti prah šećerom ili dekorirati po želji.
ROLADA OD NARANĐI
Za tijesto od naranče:
- 150 gr brašna
- 1/4 praška za pecivo
- 75 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 75 g maslaca
- 2 žličice narančine kore
- 1 žličica likera od naranče
- 150 gr brašna
- 1/4 peciva
- 75 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 75 g maslaca
- 2 žličice kakaa
Razviti tamno tijesto na 5 mm debljine i na njega staviti žuto tijesto koje smo prethodno oblikovali u valjak.
Sve zarolati, uvaljati u kokos i ostavit u frižider oko 30 min.
Peć zagrijati na 175°, sjeći krugove debljine 5-7 mm.
Redat na papir i peći 12-15 min.
Pečen i ohlađen keks redat u kutiju i posut sa preostalom korom naranče.
Keks što duže stoji, sve je ukusniji.
tortekolaci.com/kolaci/keksici-4
RAFAELLO KUGLICE
- Skuhati puding mlijeko i šećer dok nebude gusto ta ostaviti da se malo ohladi. za to vrijeme napraviti smjesu od kokosa, šećera i margarina te staviti u hladnjak da se malo stvrdne.
- Zatim sve to izmješati i raditi kuglice.
ČOKOLADNE KOCKE
2 jaja, 50 ml mlijeka, 40g šećera, 20g brašna, 10 g kakaa, 1/3 praška za pecivo, 1 vanilin šecer
Krema
200 g čokolade za kuhanje, 400 ml vrhnja za šlag, 5 žlica narančinog soka, 5 žlica ruma, 1 žlica naribane narančine korice
Gazura
200 g bijele čokolade za kuhanje, malo margarina
Odvojimo žumanjke od bjelanjaka i istučemo ih sa šecerom. Dodamo mlijeko, brašno, kakao, prašak za pecivo i vaniliju te umiješamo snijeg od bjelanjaka. Smjesu razdijelimo na tri dijela i ispečemo tri biskvitne kore.
Krema
Vrhnje za šlag i čokoladu otopimo na pari i pustimo da se ohladi. Električnom mješalicom izradimo da bude pjenasto pa umiješamo rum, sok i koricu od naranče. Tom smjesom premažemo kore a kolač na kraju ukrasimo glazurom od čokolade.
Nema komentara:
Objavi komentar